diumenge, 15 de setembre del 2024

Sortida ornitològica a la Torre d'en Dolça

Sortida ornitològica a la Torre d'en Dolça
Participants de la sortida - Imatge d'Alba Cartanyà

El dia 14/09/24 el Club de les Mallerengues (d'Associació CEN i Birding Catalunya) vam anar a gaudir de l'ornitologia a la Torre d'en Dolça, un parc urbà als afores de Vila-seca de 37 ha de superfície i amb ambients ben diversos, on poder observar ocells molt variats.

La data no havia estat triada a l'atzar, al contrari: el mes de setembre és un dels millors moments de l'any per observar ocells en migració. El resultat de la sortida va ser molt bo: unes 40 espècies diferents, observades pels 25 assistents a la sortida, que havia exhaurit les places en pocs dies.

Àguila calçada
Àguila calçada


Just començar, ja estàvem tots bocabadats mirant al cel, aprenent a identificar una àguila calçada, dos esparvers i un llunyà xoriguer.

Ràpidament anàvem sumant espècies: oreneta comuna, oreneta cuablanca, oreneta cua-rogenca, garsa, gralla, cuereta blanca, cuereta groga, ... amb una bona sorpresa: el bitxac rogenc.

Bitxac rogenc
Bitxac rogenc

Cuereta groga
Cuereta groga

Gralla


A la Torre d'en Dolça hi van construir, ja fa anys, quatre grans estanys. Sempre s'han de mirar bé, perquè molts ocells hi viuen. Ahir s'hi movien: xivitona, rossinyol bord, polla d'aigua, martinet blanc, capó reial, ànec collverd, xarxet, i un fugaç martinet menut.

Seguint la ruta, anava sortint una mica de tot: tórtora eurasiàtica, tudó, cotorreta de pit gris, oriol, cadernera, gafarró, passerell, pardal comú, puput, tallarol capnegre, tallarol de garriga, ...

Martinet blanc
Martinet blanc

Passerell
Passerell


Però, sens dubte, els protagonistes van ser el papamosques gris i el mastegatatxes. Dos petits ocells que només s'aturen a aquesta zona durant la migració. Vam haver d'observar-los amb calma, per tal que tothom anés aprenent les diferències entre aquests moixons. Per sort, pel parc n'hi rondaven almenys una vintena de cada.

Mastegatatxes
Mastegatatxes

Papamosques gris
Papamosques gris