Pla de Beret |
A l'episodi del mes de juliol-agost de 2023 explicarem com diferenciar cueretes, sabrem d'on ve el nom del papamosques gris, coneixerem dos llibres sobre noms d'ocells, anirem al Pla de Beret a buscar ocells pirinencs i acabarem explicant què hem de fer quan trobem un ocell a terra.
Link per a escoltar-lo: Episodi 17
Qui canta, fenologia i rareses
Esbrinarem qui cantava al final del passat programa i aprofitarem després per saber quins ocells s'estan movent aquests dies. Comentarem també quines rareses s'estan veient aquests dies a Catalunya.
Oreneta comuna |
Qui és qui? Mirem com diferenciar les cueretes
Avui aprendrem a diferenciar les tres cueretes més comunes al país: cuereta blanca, cuereta groga i cuereta torrentera.
Cuereta blanca |
Cuereta groga |
Cuereta torrentera |
Diccionari i etimologia
Coneixerem què és el "carpó" i d'on provenen els noms del papamosques gris.
Oreneta cuablanca |
Papamosques gris |
Biblioteca
Avui ens centrarem en dos llibres relatius als noms dels ocells. Per una banda tenim "Avetimología", per conèixer l'origen dels noms en diferents idiomes, i també "Els noms dels ocells en el llenguatge popular català" on veurem tots els noms comuns de cada espècie, dites, frases fetes, ...
Racons on veure ocells: el Pla de Beret
Viatjarem fins el Pla de Beret, Orri i camí de Montgarri, a la Val d'Aran, per conèixer ocells típics del Pirineu a l'estiu: merla roquera, merla de pit blanc, escorxador, trencalòs, còlit gris, passerell, trencapinyes, verderola, llucareta, raspinell pirinenc, reietó, ...
Què hem de fer si trobem ocells a terra o ocells morts
Sovint ens pregunten què s'ha de fer quan trobem un ocell ferit al terra o un pollet caigut del niu; explicarem quines són les instruccions a seguir en aquests casos.
També parlarem de la grip aviar i recordarem la necessitat de trucar al 112 en el cas de trobar ocells morts.
Cants i reclams obtinguts de Xeno-canto i música obtinguda de Fiftysounds