Blauet |
És ben interessant conèixer l'origen dels noms dels ocells. Avui parlarem d'un dels més macos del país: el blauet.
En català, no sembla massa complicat endevinar l'origen de la paraula blauet: simplement, perquè es tracta d'un ocell de color blau.
Curiosament a les terres de l'Ebre rep el nom de "botiguer". Aquest nom deriva de que, fa anys, els botiguers portaven una bata blava. I com que el blauet és de color ben blau, doncs va passar a anomenar-se botiguer.
En castellà l'anomenen "martín pescador". Aquest nom té origen en que migra cap al dia de Sant Martí, al novembre. I "pescador" està clar que simplement fa visible una cosa que tots hem vist: és un gran pescador.
En anglès el coneixen com a "kingficher", degut a que ens trobem davant del rei dels animals pescadors (king = rei, fisher = pescador).
Per últim, el seu nom científic és Alcedo atthis. "Alcedo" en llatí és com es coneixia aquest ocell. De fet en grec també es deia "Halcyon". "Atthis" era una bella noia jove de Lesbos, una de les preferides del poeta grec Sappho. Per tant ens quedem amb que és un blauet ben bufó.
Aprofito també per explicar una anècdota bíblica que vaig trobar:
A l'Arca de Noè hi havia una parella de blauets, que en aquella època eren de color gris. Quan semblava que, finalment, parava de ploure, Noè indicà al blauet que sortís volant per certificar que realment la pluja estava cessant. El blauet va volar ben alt i feliç, dons la fi del diluvi ja havia arribar. Volava tan alt que el cel va tenir l'ocell de color blau, i els intensos rajos de sol li van pintar el ventre ben taronja.
El blauet s'havia oblidat de la seva missió i quan, for´ça més tard, acabà tornant a l'arca en Noè el va castigar a romandre fins la fi dels dies a l'aigua. Per aquest motiu és un ocell que sempre trobem vinculat a zones amb aigua, suposadament.