dilluns, 1 de febrer del 2021

Quins prismàtics necessito per observar ocells?


Quan comencem a endinsar-nos en el món de l'ornitologia ràpidament ens adonem que per a observar bé els ocells necessitarem alguna cosa que ens apropi més els animals, ja que degut a la distància a la que els acostumem a trobar no els podrem veure bé. Quina és l'opció lògica? Adquirir uns prismàtics.

En aquest punt és quan comencem a mirar a alguna botiga o per Internet quins prismàtics hi ha i veiem que no entenem tot el que ens diuen, ni sabem quines característiques han de tenir.

A continuació trobareu una guia molt ràpida i bàsica per a encaminar-vos a comprar els prismàtics més adequats.

Què vol dir 10x42, 8x32, 12x50, ... ?

Quan mirem prismàtics el primer que veiem són aquests números separats per una "x". El primer número ens indicarà els augments. Com més gran és el número, més ens aproparà la imatge.
Això vol dir que hem de comprar els que tinguin el primer número més gran? No, i ara.

Aquest primer número ens diu els augments, però uns augments molt grans comporten una sèrie de problemes: molta vibració de la imatge, imatges més fosques, ...

Per a observar ocells en general es recomana que aquest primer número estigui entre 8 i 10. Apropen suficient, tenen llum i no necessitem trípode per evitar vibracions. 

Els que tenen 7 augments o menys no apropen tant per ens donen molt de camp de visió i poden anar bé per veure animals en moviment.
Els de 12 augments poden anar bé per veure animals des d'un punt fix, però degut al pes i a les vibracions ja necessitarem segurament un trípode.
Si els augments són superiors a 12 ens trobem ja, probablement, amb prismàtics orientats a l'observació dels estels.

Binocles 20x80, pensats per a mirar planetes i estels

El segon número, que va després de la "x", ens indica l'obertura, és a dir, la mida dels objectius. Com més gran sigui l'obertura tindrem molta més llum, però també ens trobarem davant de binocles més pesats.

Entre 20 i 30 mm ens trobem amb binocles molt lleugers, ideals per grans travessies. Es poden portar fàcilment i fins i tot els poden fer servir els nens.

Binocles 10x25, lleugers i ideals per a grans travessies
 

De 30 a 40 mm ja tenen una major lluminositat i ens poden servir com a binocles "lleugers" per l'observació d'ocells (d'excursió).
Entre 40 i 50 mm ja ens trobem amb molt bona mida. Són ideals per veure ocells i tot i que pesen una mica més encara podem utilitzar-los sense trípode.
A partir de 50 mm ja ens trobem davant d'aparells molt pesats, però amb tanta lluminositat que seran ideals per observar l'Univers.

En conclusió: per observar ocells hi ha moltes combinacions òptimes, però els que habitualment es recomanen són uns 10x42. Bon augment, bona lluminositat i pes suportable. Si observem des de punt fix també ens poden anar bé uns 12x50, per exemple, tot i que són ja més voluminosos.

Binocles 10x42, uns dels més utilitzats per veure ocells

Binocles Swarovski 12x50, amb una gran qualitat i augments però amb un preu més elevat
 

Totes les marques són iguals?

Evidentment que no. Hi ha multitud de marques i també multitud de qualitats. Com tot en aquesta vida, haurem de plantejar-nos amb quina freqüència els farem servir i a quin nivell. Si volem sortir a veure ocells cada setmana i observar perfectament les diferències de color de les plomes per determinar exactament espècies, mudes, etc, anirem ja cap a gammes mitjanes. Si acabem d'entrar en el món dels ocells podem començar per una gamma més baixa.

Hi ha una varietat de preus impressionant, des de prismàtics força correctes per 150 euros fins a binocles professionals de més de 2.000 euros.


Hem de tenir res més en compte?

Sí, per suposat, però tampoc volem entrar en un anàlisi detallat del món dels prismàtics. A grans trets hauríem de tenir en compte si volem que siguin estancs o no, és a dir, si s'hauran de mullar. Alguns models també incorporen a l'interior dels prismàtics un gas per evitar que s'entelin amb els canvis bruscs de temperatura.

Binocles 10x42 amb una major qualitat i més estancs
 

La mida de la pupil·la de sortida també ens pot aportar més llum, depenent de les condicions de lluminositat amb que preveiem treballar.

Hi ha lents de HD (alta densitat) o de ED (baixa dispersió) que ens ofereixen una millor resolució i uns colors més nítids. També trobem diferents tractaments per evitar els reflexos.

Degut a la complexitat d'aquestes variants i també a la varietat de models i preus, és sempre recomanable marcar-nos una forquilla de l'import que ens volem gastar i a partir d'aquí demanar assessorament als professionals per tal de concretar el model exacte que s'adaptarà millor a les nostres necessitats.

A continuació us deixem un enllaç de la botiga Oryx, on trobareu una gran quantitat de prismàtics de totes les gammes: