dissabte, 24 de novembre del 2018

Fundació Plegadis

Blauet anellat a Plegadis
Blauet anellat a Plegadis

La Fundació Plegadis ha començat a funcionar aquest mateix any 2018. Es realitzen diferents tipus d'activitats, pensades tant per als més petits, per a tota la família com per aficionats a l'ornitologia més avançats.
Es troba ubicada molt a prop de l'entrada al Delta des de Sant Carles de la Ràpita. Com es pot veure a la vista aèria, el centre es composa d'un edifici, un estany de dimensions considerables amb una illa al mig i una zona d'arrossars.

Fundació Plegadis
Fundació Plegadis

Ubicació Plegadis
Ubicació Plegadis

Fundació Plegadis
Vista aèria

La Fundació Plegadis disposa de diferents zones on fer cada activitat. Per una banda, a l'estany s'hi han ubicat dos observatoris o "hides" amb un vidre espia per tal de poder fotografiar les diferents espècies d'ocells de la zona sense molestar-los. A l'estany també s'hi han introduït peixos autòctons i 15 tortugues d'estany (Emys orbicularis), una espècie en perill. Al mig de l'estany hi ha una illa amb vegetació i arbres autòctons on poden buscar menjar i amagar-se diferents espècies d'ocells. Al mig hi poden muntar una xarxa per capturar ocells i anellar-los.
També hi han preparat un petit hort per atraure ocells i una zona de rocalla que permet a diferents espècies de rèptils i fins i tot amfibis amagar-se. També hi ha preparada una altra xarxa per a
l'anellament a la part posterior, entre l'estany i els arrossars més propers.

Han preparat també una instal·lació molt particular, el Helgoland: una estructura de forma rectangular feta amb malla amb una obertura, que permet a les aus entrar a l'interior i alimentar-se a les diferents menjadores. Aquesta porta pot tancar-se, deixant a l'interior a les aus que només podran sortir per un únic forat, on s'hi posa una xarxa "invisible" per a capturar-los i anellar-los. Aquesta instal·lació està pensada per poder anellar amb dies de molt vent o pluja, quan és impossible poder capturar ocells mitjançant les xarxes habituals.

Estany Fundació Plegadis
Vista parcial de l'estany

Un dels observatoris de l'estany

Oreneta vulgar als joncs de l'estany
Oreneta vulgar als joncs de l'estany

A la construcció del centre hi trobem una part exterior, amb sostre per protegir del sol i diverses taules on fer activitats i menjar. A l'interior hi ha una àmplia aula de formació, una cuina professional que permet també fer-hi cursos de receptes de la zona, i accedim a un pati interior amb una paret molt peculiar: té una sèrie de forats on s'hi han posat petites torretes amb plantes o caixes niu per a ocells. Aquestes caixes niu ofereixen un lloc on nidificar a diferents espècies d'ocells, degut a que al Delta de l'Ebre hi ha poques roques o arbres on fer nius.
També hi trobem les instal·lacions pel projecte Noctua: es mantenen rapinyaires nocturnes ferides irrecuperables en captivitat per a poder-les criar en captivitat i alliberar les cries al Delta.
Realitzen projectes de hacking amb xoriguers i òlibes. El hacking consisteix en criar en semi-llibertat els polls de tal manera que quan es volen alliberar ja coneixen la zona i s'adapten més fàcilment. 

Aula de formació Plegadis
Aula de formació

Instal·lació especial per anellar en dies de vent
Instal·lació especial per anellar en dies de vent i hort

Zona de taules - Plegadis
Zona de taules

Paret amb caixes niu i plantes
Paret amb caixes niu i plantes

Una de les activitats estrella de Plegadis és l'anellament. De la mà de Sergi Sales aprendrem com es capturen els ocells, com es manipulen, quines dades es prenen i com s'anellen. Gaudirem veient de ben a prop ocells que normalment només podem veure a certa distància i de forma fugaç.

Anellament d'ocells
Anellament d'ocells

Ocell atrapat a la xarxa
Ocell atrapat a la xarxa

Boscarla de canyar
Boscarla de canyar

Tallarol de casquet
Tallarol de casquet

Mastegatatxes
Mastegatatxes

Oreneta de ribera
Oreneta de ribera

Oreneta cuablanca

Podeu trobar més informació a la seva web: www.fundacioplegadis.org
S'ha de contactar amb la Fundació Plegadis per a poder realitzar la visita i activitats al centre.

Text i imatges: Enric Pàmies