Estany Gelat o Salat |
A la zona costera de Mont-roig del Camp, a Miami Platja, hi podem trobar uns aiguamolls que constitueixen un petit oasis per als ocells de la zona i per a les espècies migradores.
Es tracta d'una zona d'aigües salobres amb vegetació típica d'aquests hàbitats, com canyissar, joncs, salicòrnia o tamarius. Sembla que el nom d'Estany Gelat no deriva de que es trobi glaçat de forma habitual (ja que a la Costa Daurada no hi fa prou fred a l'hivern), si no que el nom originari era Estany Salat i degut a la pronunciació de la gent de la zona va derivar Salat com a Gelat.
Es troba enclavat entre la Nacional 340 (i la via del tren) i el mar, envoltat per ambdós costats per apartaments i hotels.
Ubicació de l'Estany Gelat |
Vista aèria de l'Estany Gelat |
Per arribar-hi haurem d'agafar la Nacional 340 i entrar a Miami Platja. Es troba situat entre la població i la zona propera al Càmping Miramar però s'haurà de fer un petit recorregut per arribar-hi pels carrers de Miami, doncs no hi ha cap sortida de la carretera que quedi propera. A Google Maps apareix ubicat el nom d'Estany Gelat.
Al punt 1 hi trobareu un aparcament de sorra totalment gratuït que es troba just al costat mateix dels aiguamolls. Si ens acostem per la platja a la zona frontal de l'estany (punt 3) tindrem una vista general de la zona.
Vista frontal de l'Estany Gelat |
Pel lateral esquerra (número 2) podrem recórrer els voltants de l'estany i veure'n les diferents ramificacions.
Ramificació lateral |
Vista de l'estany des de la part posterior |
Vista a primera hora del matí des del pàrquing |
Degut a la seva ubicació pròxima a la costa, durant les èpoques de migració es un bon punt de parada per moltes espècies. Hi ha una població reintroduïda de fartet (Aphanius iberus), un peix autòcton i en força perill.
Hi pararan diferents espècies com corriols, xivitones i altres limícoles, gavines, ardeids, polles d'aigua i fotges, a més a més d'espècies de Passeriformes lligades a la vegetació d'aiguamolls.
Amb sort hi podrem observar també el blauet, pescant peixos des de les branques més properes a l'aigua.
Durant els mesos més càlids la forta presència de persones a la platja limita molt l'aprofitament del lloc per la major part d'espècies d'ocells.
Blauet |
Cadernera |
Article i fotografies: Enric Pàmies