Capsigrany (Lanius senator), el protagonista de la jornada |
El dissabte 11 d'agost vaig fer una sortida matinera al pantà de Riudecanyes. En general a principis d'agost no acostuma a ser una bona època per l'observació d'ocells i, per si fos poc, va ser un dia amb molts núvols que per a la fotografia són nefastos. Tot i això va resultar ser una jornada profitosa.
Per a qui no ho conegui, el pantà de Riudecanyes es troba al Baix Camp, força proper a la costa, té aigua permanent (tot i que aquest any hem tingut menys quantitat de l'habitual) i envoltat bàsicament de pinars, tot i que també hi trobem arbres de diferents espècies.
Pantà de Riudecanyes |
Pantà de Riudecanyes |
Vaig observar alguns gafarrons, mallerengues cuallargues, pardals, cueretes blanques, tallarols capnegres, merles, mallerengues carboneres, garses i orenetes, però per sobre de tot van destacar
quatre espècies: l'oriol, la cadernera, el bernat pescaire i el capsigrany.
A la zona on arriba l'aigua que omple el pantà hi acostuma a haver-hi sovint alguna petita limícola |
Xivitona (Actitis hypoleucos) |
Gafarró (Serinus serinus) |
Aventures amb els oriols
Tot i que l'estiu és una època "fluixa" per veure ocells, és l'estació dels oriols (Oriolus oriolus). Tot i que l'hàbitat és molt propici (boscos oberts amb punts d'aigua propers) em va sobtar sentir des d'un inici del trajecte un nombre elevat d'oriols. El meu recorregut el vaig iniciar a la presa, vaig arribar fins al naixement del pantà i vaig tornar al mateix punt. Durant tot el trajecte anava sentint oriols per tot arreu, però no en veia cap ja que estaven a certa distància del meu camí. Finalment, abans d'arribar al cotxe, em vaig endinsar pel pinar seguint el característic cant de l'oriol, i tot i que en vaig observar tres diferents no vaig aconseguir fer-ne ni una sola foto.
Caderneres a dojo
Sens dubte en aquesta jornada van destacar les caderneres (Carduelis carduelis). Durant tot el trajecte resseguint la part esquerra del pantà vaig observar una gran quantitat de caderneres, algunes adultes i moltes juvenils encara, tant pels arbres propers al pantà, com a alguns joncs i també als pins més pròxims al camí.
Cadernera alimentant el seu petit |
Cadernera juvenil. Observem com encara no té els característics colors del cap |
Bernats pescaires a l'embassament petit
Si es voreja tot el pantà s'arribarà a un petit riu que, en seguir-lo uns metres més amunt, es troba un petit embassament amb un salt d'aigua. Aquest embassament té diferents joncs i a simple vista s'hi observa una gran quantitat de peixos. És sens dubte un lloc ideal per al bernat pescaire (Ardea cinerea), que defuig la presència humana.
Hi vaig poder observar dos exemplars, tot i que al cap d'uns minuts van marxar volant al sentir un ciclistes que parlaven ben alt circulant per la carretera que passa tocar del pantà.
Petit embassament més amunt del pantà de Riudecanyes |
Bernats pescaires a l'embassament |
Bernat pescaire (Ardea cinerea) en vol |
Bernat pescaire (Ardea cinerea) en vol |
La sorpresa del dia: el capsigrany
Quan em trobava proper al riu que omple el pantà vaig observar un ocell volant ràpidament d'unes herbes cap a un arbre. Tot i que va ser fugaç no em va semblar una de les tantes caderneres que hi voltaven. Em vaig apropar silenciosament a l'arbre fins que vaig observar clarament l'ocell: un adult preciós de capsigrany (Lanius senator). Posteriorment vaig observar també un segon exemplar, en aquest cas un juvenil.
Era el primer cop que observava aquesta espècie a la zona i, per tant, sens dubte ja va fer que valgués la pena la caminada.
Adult de capsigrany (Lanius senator) |
Juvenil de capsigrany (Lanius senator) |